Forældrekøb er ofte populære i storbyer, hvor det for mange unge kan være svært at leje en bolig til en rimelig pris. Forældre vælger derfor at købe en bolig, ofte en lejlighed, som de lejer ud til deres barn. Der er tale om et rigtigt udlejer-lejer forhold, og barnet skal derfor også betale husleje til forældrene. Forældrene kan efterfølgende vælge at sælge boligen til deres barn til en salgspris svarende til den seneste offentlige ejendomsvurdering +/- 15%. Sælger forældrene boligen til deres barn efter denne 15%-reglen, vil det som udgangspunkt ikke udløse en gaveafgift, uanset om barnet måtte opnå en fortjeneste ved et senere salg til tredjemand. Det er ofte en fordel at benytte denne overdragelsesform, da børnene herved overtager boligen til en lavere pris end markedsværdien.
Bemærk, at den såkaldte 15%-regel har været genstand for en del skattepraksis igennem de seneste år, og der er i den forbindelse blandt andet udstedt et nyt værdiansættelsescirkulærer, der finder anvendelse på overdragelser af ejendommen, hvor ejendommen er blevet vurderet efter den nye ejendomsværdiansættelse. Se nedenstående højesteretsdom om anvendelsen af 15%-reglen.
Et omvendt forældrekøb er, når børn køber en bolig, som udlejes til deres forældre. I mange tilfælde vil det være, hvor børnene køber forældrenes faste ejendom, for derefter at lade forældrene leje sig ind i boligen, mod at der betales husleje. Huslejen skal svare til markedslejen og må ikke være meget mindre. I visse tilfælde kan det være, at forældrene er nået pensionsalderen og måske ikke længere har råd til at blive boende, medmindre børnene hjælper til med det finansielle. Har børnene derfor en sund økonomi, kan det ofte være en fordel for begge parter.
En anden type omvendt forældrekøb er, hvor børnene køber en bolig, ofte i storbyen og placeret tæt på dem selv. Der er ofte tale om et investeringskøb. Børnene lejer herefter boligen ud til deres forældre. Af huslejeindtægten er børnene pligtige til at betale skat ligesom et almindeligt lejemål. Er lejen lavere end markedslejen, vil dette også være gældende. Forældrene kan tillige søge om boligstøtte. Ved denne form for køb, kan forældrene være tæt på deres børn og eventuelle børnebørn. Hensigten med sådan et køb er at investere i en bolig med håb om, at markedsværdien med tiden vil stige, og der vil være en fortjeneste i et fremtidigt salg. I mellemtiden kan forældrene så benytte boligen. Dette kan ofte være en hjælp for forældrene, hvis de ikke længere har råd til at bo i deres gamle bolig eller råd til at købe en ny.
Børn, som er højtlønnede, eller som har en god økonomi, kan ofte gøre brug af det omvendte forældrekøb. Det anbefales, at man tager en snak med sin bankrådgiver forinden. Dertil kan det også oplyses, at udlånsrenten foreløbigt er relativt lav, hvilket er med til at styrke en investering.
Du kan læse den seneste Højesteretsdom om anvendelse af 15 %-reglen her.
---oooOooo---
Hos PrivatretsAdvokaterne er vi eksperter i fast ejendom og ejendomshandler, og du er altid velkommen til at ringe til os på telefon 45 23 00 20 for en uformel og uforpligtende drøftelse i forhold til det omvendte forældrekøb og andre generelle spørgsmål om fast ejendom.
Godt nyt til dig, der overvejer at gennemføre et familiekøb eller familiesalg af hus. Højesteret har ...»
Den 1. oktober 2020 har Sikkerhedsstyrelsen indført nye retningslinjer for tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter. Moderniseringen ...»
Skifteportalen er Domstolenes online platform til behandling af skiftesager, herunder dødsboer. Skifteportalen ...»
Der findes 24 retskredse i Danmark. Danmark blev i 2007 inddelt i 24 retskredse. Hver retskreds beklædes ...»