Medierne kører ofte udsendelser om familier, der er blevet splittet på grund af arvestridigheder.
Det må desværre bekræftes at det gamle ordsprog om, at man først kender sin familie, når man har arvet, mange gange har lidt sandhed i sig.
Det er de færreste, der har et ønske om, at deres efterladte skal ende i en længerevarende retssag omkring arvens fordeling, hvorfor mange sørger for at oprette et testamente, hvor arvens fordeling er klarlagt.
Afhængig af ens familiemæssige situation og egne ønsker, kan det være mere eller mindre nødvendigt med et testamente om arvens fordeling.
Er man gift, har man kun fællesbørn, og ønsker man, at arven skal tilfalde både ens efterlevende ægtefælle og børn, fremgår det af arvelovens almindelige regler, at den efterlevende ægtefælle har ret til halvdelen af tvangsarven og livsarvingerne deler den resterende del ligeligt imellem sig.
Tvangsarven udgør ¼ af afdødes samlede bo. Har afdøde ikke efterladt sig et testamente, hvor der er testamenteret over den resterende ¾ af boet - friarven – deles hele boet efter arvelovens fordelingsnøgle.
Er man derimod barnløs, ugift eller samboende, skal man være særligt opmærksom på, om arven tilfalder den eller de slægtninge, man ønsker. Særligt i disse situationer er det værd at overveje, om man bør oprette et testamente.
Du kan læse mere om arvens fordeling her
Ugifte samlevende arver ikke hinanden, uanset hvor længe de har boet sammen. Ønsker man derfor, at ens samlever skal kunne arve, skal man oprette et testamente.
Du kan læse mere om ugifte samlevendes muligheder med samlevertestamente her.
Når man ikke at oprette et testamente, kan man risikere enten at det er de ”forkerte” slægtninge, der arver, eller at ens slægtninge skal igennem en opslidende arvesag med uoprettelige konsekvenser for slægtskabet.
---oooOooo---
Hos PrivatretsAdvokaterne er vi specialister indenfor familie- og arveretten. Vi kan derfor rådgive dig om dine muligheder i din konkrete situation, ligesom vi kan vejlede dig i den for dig rigtige model, så du kan mindske risikoen for strid om fordelingen af arven efter dig.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør oprettet et testamente, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende telefonisk drøftelse på tlf. 45 23 00 20.
Ved et dødsfald, er det ofte naturligt, at det er den afdødes nærmeste familie – f.eks. samlever, ægtefælle ...»
Skal du have mortificeret et ejerpantebrev, skal du være opmærksom på at der er visse frister, der følger ...»
Skifteportalen er Domstolenes online platform til behandling af skiftesager, herunder dødsboer. Skifteportalen ...»
Der findes 24 retskredse i Danmark. Danmark blev i 2007 inddelt i 24 retskredse. Hver retskreds beklædes ...»