Ved et dødsfald, er det ofte naturligt, at det er den afdødes nærmeste familie – f.eks. samlever, ægtefælle eller børn - der står for det praktiske omkring bisættelsen /begravelse, herunder kontakten med bedemand, stenhugger, planlægning af mindehøjtidelighed og bestilling af blomster til kisten og kirken/kapellet. Hvis en afdød person ikke efterlader sig sådanne nære slægtninge, er det sædvanligvis en nær ven eller f.eks. nevø/niece til afdøde, der står for bestilling af bisættelsen /begravelsen.
Begravelsesudgifterne er ofte forholdsvis store, og medmindre afdøde forinden sin død selv har arrangeret sig, skal disse regninger betales, nogle gange forholdsvis hurtigt efter bisættelsen /begravelsen har fundet sted.
Hvis der er penge nok efter den afdøde, er det udgifter, der dækkes af dødsboet, men der kan gå et stykke tid før disse udgifter kan betales af boet. Derudover kan der være situationer, hvor der simpelthen ikke er penge nok i boet, til at dække udgifterne.
Advokat Mette Beck Kofoed får ofte spørgsmålet om, hvem der først og fremmest, skal lægge ud for udgifterne til bisættelsen /begravelsen men også, hvem der hæfter for begravelsesudgifterne, hvis der ikke er penge nok.
Her forklarer advokat Mette Beck Kofoed, at det er vigtigt at man er opmærksom på, at den der bestiller f.eks. bisættelsen hos bedemanden, også er den person, som hæfter direkte overfor bedemanden. Dette gælder uanset, om man er arving i boet eller ej.
Har man derfor påtaget sig at bestille og arrangere ceremonien omkring bisættelsen /begravelsen, er man også den person, som de forskellige kreditorer – f.eks. bedemand, stenhugger, restaurant, blomsterbinder mv. – har direkte krav på at modtage betaling fra.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at hvis det måtte vise sig, at der ikke er tilstrækkelige midler i afdødes bo til at dække omkostningerne for bisættelsen / begravelsen mv., så står man selv for betaling af disse omkostninger.
Advokat Mette Beck Kofoed oplever, at visse bedemænd og andre kreditorer kræver betaling for bisættelsen /begravelsen forholdsvist kort tid efter ceremonien, hvilket kan blive en udfordring, hvis dødsboet enten ikke er udleveret fra skifteretten endnu, eller hvis boet endnu ikke har fået adgang til afdødes konti.
Derfor råder advokat Mette Beck Kofoed til, at hvis man ikke har indblik i eller kendskab til den afdødes økonomi og man ikke ønsker at risikere, at komme til at hæfte for omkostningerne til begravelsen /bisættelsen mv., så skal man ikke påtage sig rollen som den, der arrangerer og bestiller bedemanden mv.
Derudover anbefaler Mette, altid at man overfor f.eks. bedemanden spørger ind til betalingsbetingelserne og fristerne herfor.
Har du behov for hjælp til behandling af et dødsbo – enten som privat skifte eller bobestyrer bo – er du velkommen til at kontakte PrivatretsAdvokaterne for en uforpligtende drøftelse af din sag.
Vi afregner efter anvendt tid med en timepris på DKK 2.700 inkl. moms
Ved et dødsfald, er det ofte naturligt, at det er den afdødes nærmeste familie – f.eks. samlever, ægtefælle ...»
Nye takster med årsskiftet Ved hvert årsskifte bliver takster og beløbsgrænser reguleret. Beløbsgrænserne ...»
Skifteportalen er Domstolenes online platform til behandling af skiftesager, herunder dødsboer. Skifteportalen ...»
Kontaktperson I et privat skifte, skal arvingerne udpege en kontaktperson. Kontaktpersonen er den person, ...»