/media/1140296/baarebuket-hvid.jpg

Er du klar til at dø, eller klar til at din medejer dør?

Nogle tænker ”hvis” jeg dør, andre ”når” jeg dør… men sikkert er det, at døden sjældent kan planlægges og spørgsmålet er, om både din formue og virksomhed kan tåle, at du eller din kompagnon dør?

Hvis ejeren af et aktie- eller anpartsselskab dør, lukkes virksomhedens CVR nr. ikke automatisk ned, som det sker for enkeltmandsdrevet virksomheder. Men det betyder ikke nødvendigvis, at virksomheden kan køre upåvirket videre.

Hvis selskabet f.eks. et ApS, kun tegnes af én direktør, og det er direktøren, der dør – lammes virksomheden på sin handlekraft – en tilstand de færreste virksomheder kan tåle i længere tid.

Virksomheden kan ikke indgå nye aftaler, og ofte kan regningerne heller ikke blive betalt.

Advokat Mette Beck Kofoed, der rådgiver virksomhedsejere med arveplanlægning og generationsskifter fremhæver, at et velfungerende generationsskifte kræver planlægning og rettidig omhug, så arven kommer det rette sted hen og virksomheden kan fredes ved skilsmissen.

Mette fortsætter ”Er du og din virksomhed forberedte på et pludseligt dødsfald i ejerkredsen?… dette spørgsmål måtte en af vores klienter ufrivilligt stille sig selv i sidste uge, og svaret var desværre, at virksomheden ikke var forberedt godt nok.”

For selv om ejerkredsen var blevet udvidet fra én til tre, og virksomhedens selskabsform ændret fra personligt drevet virksomhed til anpartsselskab, så blev selskabet kun tegnet af direktøren, som også stod for godkendelse af alle betalinger … Virksomheden kunne ikke betale regninger, en ny nøglemedarbejder kunne ikke ansættes, og de kontakter der var under forhandling kunne ikke indgås … virksomhedernes eksistens var derfor truet, og de øvrige ejere kunne blot vente på at skifteretten fik udlagt boet til den midlertidige bobestyrer.

Overvej derfor, om din virksomhed er forberedt på ”hvis” eller ”når”’!

Hvis I er flere virksomhedsejere, skal I have en ejeraftale, hvor I blandt andet tager højde for virksomhedens drift og tegningsret, også i tilfælde af både død og skilsmisse.

Overvej, om virksomheden skal have indsat en bestyrelse, og om et virksomhedstestamente med dine retningslinjer kan forberede jer eller dine egne efterladte.

Sørg for, at din virksomhed bliver forberedt til ”hvis” og ”når” – så både du, dine kompagnoner, dine ansatte og din familie kan komme videre på bedste vis, og så du med ro i maven, kan svare ”Ja” til spørgsmålet om død.

 ---oooOooo---

Hos PrivatretsAdvokaterne har vi speciale i rådgivning af privat, særligt af ejerleder i krydsfeltet økonomi, strategi og jura - med fokus på dine behov og ønsker. Vi hjælper vi dig med et veltilrettelagt generationsskifte.

Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om din situation og dine muligheder på tlf. 45 23 00 20.

Mette Beck Kofoed

Advokat

45 23 00 20
eller jeg kan kontakte dig senere
Ring mig op

eller jeg kan kontakte dig senere
Ring mig op

Hvem hæfter overfor bedemanden ?

Ved et dødsfald, er det ofte naturligt, at det er den afdødes nærmeste familie – f.eks. samlever, ægtefælle ...»

Nye takster for gave og arv - 2024

Nye takster med årsskiftet       Ved hvert årsskifte bliver takster og beløbsgrænser reguleret. Beløbsgrænserne ...»

Skifteret

Skifteret Hver af landets 24 byretter, har sin egen skifteret.  En skifteret håndterer sager om økonomiske ...»

Suppleringsarv

Suppleringsarv Når en ægtefælle dør, har den anden ægtefælle som udgangspunkt altid ret til tvangsarv. ...»

Vestre landsrets dom om 15% reglen i værdiansættelsescirkulæret

    VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 8. september 2023               BS-20774/2022-VLR (13. ...»

Skifterettens kompetence til at behandle bo efter svensk statsborger

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. november 2019 Sag 158/2018 A, B og C (advokat Johan Hartmann ...»

Vi er medlemmer af